arrow
Ακτινογραφίες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό

Ψηφιακή Ακτινογραφία – Ακτινολογικό

Διαθεσιμότητα υπηρεσίας Διαθεσιμότητα υπηρεσίας
01.

Τι ανιχνεύει η ακτινογραφία και πώς λειτουργεί;

Η ψηφιακή ακτινογραφία είναι εξέταση που απεικονίζει τις οστικές δομές ή μέρη του σώματος με τη χρήση ακτίνων Χ. Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ακτινοβολίας όπως είναι το ορατό φως, τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα. Αυτό που τις κάνει ξεχωριστές είναι ότι έχουν υψηλό ενεργειακό επίπεδο που επιτρέπει στην δέσμη τους να διαπερνά το σώμα και να σχηματίζει εικόνα του.

Η απλή ακτινογραφία είναι η απλούστερη από τις απεικονιστικές εξετάσεις. Μια εικόνα σχηματίζεται εξαιτίας της διαφορετικής απορρόφησης της δέσμης ακτίνων Χ από διαφορετικές δομές – ιστούς του σώματος. Ένας ιστός με αυξημένη πυκνότητα όπως ένα οστό απορροφά μεγαλύτερο μέρος της δέσμης, έτσι ώστε πίσω του δημιουργείται μια εικόνα ασθενέστερου γκρι, ενώ ένας ιστός με ελαττωμένη πυκνότητα όπως π.χ. ο πνεύμονας απορροφά μικρότερο μέρος της δέσμης, έτσι ώστε πίσω του δημιουργείται εικόνα εντονότερου γκρι – μαύρου.

Παρόλο που είναι απλή σαν εξέταση, είναι πολύτιμη και πολλές φορές η μοναδική που χρειάζεται για να απεικονίσει π.χ. τους πνεύμονες (ακτινογραφία θώρακος)  ή τα οστά για κατάγματα ή όγκους (π.χ. ακτινογραφία κνήμης) ή τις αρθρώσεις για εκφυλιστικά ή ρευματικά νοσήματα (π.χ. ακτινογραφία γόνατος).

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ψηφιακή ακτινογραφία, την υπερηχοτομογραφία ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση επιθυμείτε και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

02.

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται

ΕΞΕΤΑΣΗ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟ
1

Ψηφιακή Ακτινογραφία χαμηλής δόσης DR

-
 • Ψηφιακή Ακτινογραφία χαμηλής δόσης DR ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • Ψηφιακή Ακτινογραφία χαμηλής δόσης DR ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
2

Ακτινογραφία θώρακος

«Φωτογραφίζει» θώρακα, σπονδυλική στήλη και εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. Διαγιγνώσκει πνευμονοπάθειες, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους κ.α.
 • Ακτινογραφία θώρακος ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • Ακτινογραφία θώρακος ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
3

Ακτινογραφία αυχένα

Δίνει πληροφορίες όσον αφορά την κατάσταση των οστικών δομών και τις σχέσεις με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, ενώ αξιολογείται και η φυσιολογική λόρδωση της αυχενικής μοίρας ή ο ευθειασμός αυτής
 • Ακτινογραφία αυχένα ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • Ακτινογραφία αυχένα ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
4

Ακτινογραφία κοιλίας

Ελέγχει το μέγεθος της σπλήνας, του ήπατος και των νεφρών, την εξέλιξη οξέος κοιλιακού άλγους κ.α.
 • Ακτινογραφία κοιλίας ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • Ακτινογραφία κοιλίας ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
5

Ακτινογραφία γόνατος

Το γόνατο είναι άρθρωση που συχνά παρουσιάζει διαταραχή. Η ακτινογραφία μπορεί να αναδείξει την αρθρίτιδα, το εύρος της άρθρωσης και το κάταγμα, να ελέγξει την επιγονατίδα κ.α.
 • Ακτινογραφία γόνατος ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • Ακτινογραφία γόνατος ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
6

Ακτινογραφία κρανίου

Απαραίτητη σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά και παραμορφώσεις, κατάγματα του κρανίου ή των οστών του προσώπου κ.α.
 • Ακτινογραφία κρανίου ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • Ακτινογραφία κρανίου ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
 • ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
 • ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • ΥΓΕΙΑ Γρεβενών ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
03.

Κέντρα που εξυπηρετούν

διαγνωστικό κέντρο Υγεία Πτολεμαΐδας
Υγεία Πτολεμαΐδας

Υγεία Πτολεμαΐδας

διαγνωστικό κέντρο Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας
ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο

Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας

04.

Aκτινολογικό μηχάνημα τελευταίας γενιάς

Στο Υγεία Ιπποκράτειο διαθέτουμε το ακτινολογικό – ακτινοσκοπικό μηχάνημα SIEMENS LUMINOS RF CLASSIC και ψηφιακή απεικόνιση με τεχνολογία CR, με το μηχάνημα CARESTREAM CR ELITE. Πέρα από όλο το φάσμα απλών ακτινογραφιών που πραγματοποιούνται σε όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος που υπάρχει ένδειξη, όπως ακτινογραφία αυχένα, θώρακος, κοιλίας κ.α., διενεργούνται επίσης υστεροσαλπιγγογραφίες για την εκτίμηση της μήτρας και των σαλπίγγων με ενδομήτρια έγχυση σκιαγραφικού υπό ακτινοσκόπηση.

05.

Συχνές Ερωτήσεις

Αν γνωρίζετε πως είστε έγκυος ή αυτό είναι πιθανό, θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό πριν την εξέταση. Το σύνολο σχεδόν των εξετάσεων (με εξαίρεση κάποιες όπως του πεπτικού) είναι δυνατόν να εκτελεστούν με την κατάλληλη προφύλαξη.

Αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης προχωράμε κανονικά με την εκτέλεση της εξέτασης.

Δεν υπάρχει αντένδειξη να πραγματοποιήσετε ακτινογραφία αν θηλάζετε.

Φυσικά και μπορείτε να βγάλετε ακτινογραφία, θα πρέπει όμως να ενημερώσετε το ιατρικό προσωπικό.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πριν την εξέταση μπορεί να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε ρούχα με μεταλλικά εξαρτήματα που μπορεί να συμπροβάλουν με την περιοχή που εξετάζεται και να αποκρύψουν πληροφορίες

Υπάρχουν παιδιατρικά πρωτόκολλα με χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας. Η εξέταση θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο επειδή τα παιδιά είναι σε φάση ανάπτυξης και περισσότερο ευαίσθητα, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τον παιδίατρο για την αναγκαιότητα μιας εξέτασης και να περιορίσουμε το πεδίο εξέτασης και τον αριθμό λήψεων στα απολύτως απαραίτητα.

Η ακτινογραφία θώρακος, μια εξέταση χαμηλής δόσης, αντιστοιχεί στην ακτινοβολία που θα πάρει ο άνθρωπος από το φυσικό περιβάλλον ζώντας μέσα σ’ αυτό δύο με τρεις ημέρες. Η  τομογραφία κωνικής δέσμης ή η πανοραμική ακτινογραφία για την απεικόνιση της γνάθου και των οδόντων έχει δόση ακτινοβολίας που είναι μικρότερη της συμβατικής αξονικής τομογραφίας CT και το πεδίο εφαρμογής πολύ συγκεκριμένο.

Η ιατρική ανάγκη για διάγνωση καθορίζει ποιες ακτινολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν, ενώ δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ελάχιστος ή μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων εξετάσεων.

Τα αποτελέσματα τα παίρνετε αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης.

Τα κέντρα του Ομίλου Υγεία Πτολεμαΐδας εξυπηρετούν τους κατοίκους όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Κάτοικοι Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Βέροιας, Έδεσσας καθώς και όλης της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετούνται από τα κέντρα μας.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού σε 5 λεπτά! Άμεση ενημέρωση για τις διαθέσιμες εξετάσεις στο κέντρο της επιλογής σας.
Αποτελέσματα Εξετάσεων

Αποτελέσματα Εξετάσεων

Συνδεθείτε με ασφάλεια στην πλατφόρμα MyVue και δείτε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, εικόνες και πορίσματα.
Επιστροφή στην αρχήback to top