arrow
πυρηνική ιατρική με σύγχρονο εξοπλισμό

Πυρηνική Ιατρική

Διαθεσιμότητα υπηρεσίας Διαθεσιμότητα υπηρεσίας
01.

Τι είναι η πυρηνική ιατρική;

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μια σύγχρονη ειδικότητα της ιατρικής, η οποία χρησιμοποιεί ανοιχτές πηγές ακτινοβολίας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Στις διαγνωστικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται ραδιοϊσότοπα τα οποία χορηγούνται σε πολύ χαμηλές ασφαλείς δόσεις και εξασθενούν σε σύντομο χρόνο.

Το ραδιοϊσότοπο συγκεντρώνεται στο υπό εξέταση όργανο (θυροειδής, οστά, νεφροί, καρδιά κλπ.) και εκπέμπει μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, την οποία ανιχνεύει εξειδικευμένο μηχάνημα (γ-camera) δίνοντας το σπινθηρογράφημα. Οι σπινθηρογραφικές εικόνες που λαμβάνονται από όλο το σώμα ή τα επιμέρους όργανά του, διαφέρουν από τις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία ή η ακτινογραφία διότι παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σε σχέση με τη λειτουργία των οργάνων, την αιμάτωση και τον μεταβολισμό τους.

Οι εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής είναι κατάλληλες για τον συχνό περιοδικό έλεγχο των ασθενών.

Οι διαγνωστικές εφαρμογές διακρίνονται σε in vivo (παρουσία του εξεταζόμενου) και σε in vitro (σε βιολογικά υγρά του σώματος π.χ. αίμα, ούρα).

02.

Πυρηνική Ιατρική – Εξετάσεις που πραγματοποιούνται

ΕΞΕΤΑΣΗ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟ
1

Σπινθηρογράφημα (Scan) Θυροειδούς Αδένα με TC99m με γ-camera

Ανατομική και λειτουργική εκτίμηση όζων του θυρεοειδούς αδένα, διερεύνηση διόγκωσης (βρογχοκήλης), εκτίμηση συμπεριφοράς του αδένα προ και μετά θεραπείας, διάγνωση και παρακολούθηση της θυρεοειδίτιδας, εκτίμηση του θυρεοειδούς μετά από εγχείρηση ή θεραπεία κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) Θυροειδούς Αδένα με TC99m με γ-camera ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
2

Σπινθηρογράφημα (Scan) Οστών με γ-camera

Ανίχνευση (σταδιοποίηση) και παρακολούθηση των οστικών μεταστάσεων ή της ύπαρξης κατάγματος, έρευνα της αιτίας ανεξηγήτου πόνου, εκτίμηση βλάβης, διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου Paget κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) Οστών με γ-camera ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
3

Σπινθηρογράφημα (Scan) Οστών Τριών (3) Φάσεων με γ-camera

Δυναμικό σπινθηρογράφημα οστών για καθορισμό της αιτίας πόνου σε πρόθεση αρθρώσεων (φλεγμονή, χαλάρωση), οστεομυελίτιδα, άσηπτη νέκρωση, κατάγματα εκ καταπονήσεως, βιωσιμότητα οστικών μοσχευμάτων, πρωτοπαθείς όγκοι οστών κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) Οστών Τριών (3) Φάσεων με γ-camera ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
4

Τοπογραφικό σπινθηρογράφημα (Scan) μυοκαρδίου (καρδιάς) με ΤΙ-201 σε ηρεμία και μετά από κόπωση (με γ-camera)

Δυναμικό και Στατικό Σπινθηρογράφημα Καρδιάς με Θάλιο με γ-camera) για διάγνωση και εκτίμηση έκτασης στεφανιαίας νόσου, εκτίμηση κινδύνου για οξύ ισχαιμικό σύνδρομο και θεραπευτικού αποτελέσματος, έλεγχος βιωσιμότητας δυσλειτουργούντος τοιχώματος κ.α.
 • Τοπογραφικό σπινθηρογράφημα (Scan) μυοκαρδίου (καρδιάς) με ΤΙ-201 σε ηρεμία και μετά από κόπωση (με γ-camera) ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
5

Ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία εν ηρεμία και μετά από κόπωση

Μέτρηση του κλάσματος εξώθησης σε ηρεμία ή σε άσκηση, εκτίμηση της καρδιακής λειτουργιάς επί χημειοθεραπείας ή βαλβιδοπαθειών, ανίχνευση και ποσοτικοποίηση ενδοκαρδιακών ή εξωκαρδιακών διαφυγών κ.α.
 • Ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία εν ηρεμία και μετά από κόπωση ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
6

Σπινθηρογράφημα (Scan) στατικό́ νεφρών με γ-camera (DMSA)

Διάγνωση οξείας ή χρόνιας πυελονεφρίτιδας, εκτίμηση συμμετοχής κάθε νεφρού στη συνολική νεφρική λειτουργιά, διάγνωση μονήρους, έκτοπου, μικρού ατροφικού, πολυκυστικού δυσπλαστικού, πεταλοειδούς νεφρού κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) στατικό́ νεφρών με γ-camera (DMSA) ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
7

Σπινθηρογράφημα (Scan) δυναμικό νεφρών με γ-camera (DTPA)

Ραδιενεργό νεφρόγραμμα για εκτίμηση αιμάτωσης και λειτουργίας νεφρών, αξιολόγηση απόφραξης αποχετευτικών οδών, εκτίμηση μεταμοσχευθέντος νεφρού (οξεία απόρριψη/οξεία σωληναριακή νέκρωση) κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) δυναμικό νεφρών με γ-camera (DTPA) ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
8

Σπινθηρογράφημα (Scan) δυναμικό νεφρών με γ-camera (DTPA) προ και μετά καπτροπρίλης

Διερεύνηση νεφραγγειακής υπέρτασης, αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή, ανεξήγητη αζωθαιμία σε ηλικιωμένους υπερτασικούς ασθενείς, υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια 3ου ή 4ου βαθμού, έναρξη υπέρτασης σε ηλικίες <30 ετών και >55 ετών κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) δυναμικό νεφρών με γ-camera (DTPA) προ και μετά καπτροπρίλης ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
9

Σπινθηρογράφημα (Scan) παραθυρεοειδών αδένων με Tc99m-SESTAMIBI

Εντοπισμός αδενωμάτων παραθυρεοειδών, διεγχειρητική εντόπιση/επιβεβαίωση αφαίρεσης αδενωμάτων κ.α.
 • Σπινθηρογράφημα (Scan) παραθυρεοειδών αδένων με Tc99m-SESTAMIBI ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
 • ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
 • ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • ΥΓΕΙΑ Γρεβενών ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
03.

Κέντρα που εξυπηρετούν

διαγνωστικό κέντρο Υγεία Πτολεμαΐδας
Υγεία Πτολεμαΐδας

Υγεία Πτολεμαΐδας

διαγνωστικό κέντρο Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας
ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο

Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας

04.

Μηχανήματα γ-camera τελευταίας γενιάς

Στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής του Υγεία Πτολεμαΐδας είναι δυνατή η λήψη τομογραφίας εκπομπής απλού φωτονίου (SPECT), ενώ παράλληλα η λήψη τομών των απεικονιζόμενων οργάνων διευκολύνει την απόκτηση πληροφορίας από το βάθος των οργάνων, πράγμα όχι και τόσο εφικτό με την επίπεδη σπινθηρογράφηση.

Στο Υγεία Πτολεμαΐδας θα βρείτε την υπερσύγχρονη τομογραφική δικέφαλη γ-camera της εταιρίας Phillips, με δυνατότητα λήψης εικόνων πρόσθιας, οπίσθιας, δεξιάς και αριστερής επιφάνειας του σώματος, με υποδιπλασιασμό του χρόνου συλλογής των δεδομένων σε σύγκριση με τις συμβατικές γ-camera μιας κεφαλής

05.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι περιπτώσεις για τις οποίες ο κλινικός γιατρός θα παραπέμψει ένα άτομο για σπινθηρογράφημα στο εργαστήριο της Πυρηνικής Ιατρικής (στο λεγόμενο τμήμα in vivo) είναι πολλές, όπως:

 • έλεγχος των οστών (φλεγμονές, νεοπλασίες, μελέτη ολικής αρθροπλαστικής)
 • έλεγχος θυρεοειδούς (οζώδης βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα)
 • έλεγχος νεφρών (ουρολοιμώξεις, αποφρακτική ουροπάθεια, υπέρταση)
 • έλεγχος αιμάτωσης μυοκαρδίου (διερεύνηση στεφανιαίας νόσου)
 • έλεγχος παραθυρεοειδών αδένων

Για τον έλεγχο όλων αυτών των παθήσεων στη Πυρηνική Ιατρική χρησιμοποιούνται μικρές δόσεις ειδικά σχεδιασμένων ραδιενεργών υλικών που ονομάζονται ραδιοφάρμακα.

Επίσης στο τμήμα in vitro του εργαστηρίου γίνονται ορμονικοί προσδιορισμοί  με ραδιοανοσολογική μέθοδο.

Ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασης προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που επιτρέπουν την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του ιατρικού σας προβλήματος. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι εφαρμόζεται με μεγάλη ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος ή αν θηλάζετε θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον ιατρό, καθώς και στην περίπτωση που ακολουθείτε φαρμακευτική θεραπεία.

Γενικά δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία πριν από τις εξετάσεις. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας ενημερώσει εγκαίρως. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης δεν επηρεάζεται καθόλου το καθημερινό σας πρόγραμμα. Μόνο στη περίπτωση που έχει προηγηθεί διακοπή της φαρμακευτικής σας αγωγής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό.

Αποφυγή στενής επαφής με εγκύους, νεαρές γυναίκες και παιδιά για 2 μέρες.

Οι περισσότερες ιατρικές εξετάσεις εξαρτώνται από τον παράγοντα όφελος προς κίνδυνο. Στην πυρηνική ιατρική λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα έτσι ώστε η επιβάρυνση του ασθενή στην ακτινοβολία να ελαχιστοποιείται. Το κέρδος από μία έγκαιρη και ακριβή διάγνωση αντισταθμίζει με το παραπάνω τον κίνδυνο από την χορήγηση εξαιρετικά περιορισμένης ποσότητας ραδιενεργών ουσιών κατά την εξέταση.

Ναι. Είναι για την ακρίβεια συνηθισμένη διαδικασία για ορισμένες εξετάσεις που προορίζονται για παιδιά. Η δόση του χημικού που τους δίνεται ρυθμίζεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το ύψος του παιδιού, και πάντα με τη συμβουλή του παιδιάτρου του. Όπως και στην περίπτωση των ενηλίκων, το κέρδος από την εξέταση αντισταθμίζει την πραγματικά ελάχιστη δόση.

Πριν τη λήψη των εικόνων, χορηγείται στον ασθενή κατάλληλο φάρμακο το οποίο ανάλογα με τη σύστασή του, συγκεντρώνεται σε διάφορα όργανα του σώματος.

Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν πραγματοποιηθεί η λήψη των εικόνων. Ο χρόνος αναμονής διαφέρει ανάλογα με το είδος της εξέτασης. Κάποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται αμέσως, ενώ κάποιες άλλες μετά την πάροδο ωρών ή ακόμη ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Τα κέντρα του Ομίλου Υγεία Πτολεμαΐδας εξυπηρετούν τους κατοίκους όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Κάτοικοι Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Βέροιας, Έδεσσας καθώς και όλης της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετούνται από τα κέντρα μας.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού σε 5 λεπτά! Άμεση ενημέρωση για τις διαθέσιμες εξετάσεις στο κέντρο της επιλογής σας.
Αποτελέσματα Εξετάσεων

Αποτελέσματα Εξετάσεων

Συνδεθείτε με ασφάλεια στην πλατφόρμα MyVue και δείτε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, εικόνες και πορίσματα.
Επιστροφή στην αρχήback to top