arrow
μέτρηση οστικής πυκνότητας DEXA

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (DEXA)

Διαθεσιμότητα υπηρεσίας Διαθεσιμότητα υπηρεσίας
01.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας – πώς γίνεται η εξέταση; 

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας με την μέθοδο της διπλής φωτονιακής δέσμης DEXA είναι μια ειδική ακτινολογική εξέταση που μετράει την οστική πυκνότητα (ΜΟΠ). Θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον έλεγχο της οστικής μάζας. Χρησιμοποιείται στη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας DEXA δίνει πληροφορίες για τη δύναμη των οστών και τον κίνδυνο κατάγματος. Όσο μεγαλύτερη η οστική πυκνότητα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος κατάγματος.

Η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ΟΜΣΣ και ένα ή και τα δύο ισχία συνήθως εξετάζονται. Αν η ΟΜΣΣ έχει σημαντικές οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις ή αν και τα ισχία έχουν αλλοιώσεις (πχ από αρθροπλαστική επέμβαση), τότε μπορεί να εξεταστεί το αντιβράχιο. Συνήθως οι παθήσεις που αφορούν την οστική πυκνότητα έχουν την τάση να αφορούν όλο τον σκελετό, επομένως η εκτίμηση ενός ή δυο σημείων (ΟΜΣΣ / και ισχίο), θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της συνολικής οστικής πυκνότητας και του κινδύνου κατάγματος.

Πρόκειται για μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση με πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

02.

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται

ΕΞΕΤΑΣΗ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟ
1

DEXA ΟΜΣΣ

-
 • DEXA ΟΜΣΣ ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
 • DEXA ΟΜΣΣ ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • DEXA ΟΜΣΣ ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
2

DEXA ΙΣΧΙΟΥ

-
 • DEXA ΙΣΧΙΟΥ ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
 • DEXA ΙΣΧΙΟΥ ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • DEXA ΙΣΧΙΟΥ ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
3

DEXA ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟΥ

-
 • ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα ΥΓΕΙΑ Πτολεμαΐδα
 • ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο
 • ΥΓΕΙΑ Γρεβενών ΥΓΕΙΑ Γρεβενών
03.

Κέντρα που εξυπηρετούν

διαγνωστικό κέντρο Υγεία Πτολεμαΐδας
Υγεία Πτολεμαΐδας

Υγεία Πτολεμαΐδας

διαγνωστικό κέντρο Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας
ΥΓΕΙΑ Ιπποκράτειο

Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας

04.

Εξοπλισμός τελευταίας γενιάς

Το τμήμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας με τη μέθοδο της διπλής φωτονιακής απορρόφησης DEXA διαθέτει το κορυφαίο μηχάνημα GE LUNAR PRODIGY.

05.

Συχνές Ερωτήσεις

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια νόσος μεταβολισμού των οστών που οδηγεί στην προοδευτική απώλεια ασβεστίου, κάνοντας τα οστά πιο εύθραυστα. Αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος αυτόματα ή με ελάχιστη βία. Μπορεί να προληφθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Μια σειρά από παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν τα οστά να εξασθενήσουν. Συνήθως όμως η οστεοπόρωση συμβαίνει προοδευτικά στο χρόνο και κάνει τα οστά να χάσουν ασβέστιο και να γίνουν πιο εύθραυστα. Είναι ασυμπτωματική νόσος, εκτός αν συμβεί κάταγμα. Τα κατάγματα αυτά συνήθως συμβαίνουν αυτόματα ή με ελάχιστη βία και  μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την κινητικότητα, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, και είναι σημαντικό να προληφθούν.

Η μικρή απώλεια ασβεστίου από τα οστά ονομάζεται οστεοπενία, ενώ η σημαντική οστεοπόρωση. Ανάλογα με τον βαθμό απώλειας ασβεστίου, ο ιατρός σας μπορεί να επιλέξει διαφορετική θεραπεία για την πρόληψη κατάγματος και με την επανάληψη της εξέτασης DEXA να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

 

Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά.

Η εξέταση δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία. Προσοχή: δεν θα πρέπει να διενεργηθεί DEXA ΟΜΣΣ την ίδια ημέρα με εξέταση αξονικής τομογραφίας με λήψη σκιαγραφικού μέσου από το στόμα (γαστρογραφίνη) γιατί μπορεί να συμπροβάλλει με τους σπονδύλους και να επηρεάσει ψευδώς το αποτέλεσμα. Αν χρειάζεται να συνδυάσετε εξετάσεις συνεννοηθείτε με τον ιατρό σας και τους ακτινολόγους του τμήματος.

Δεν υπάρχει κίνδυνος από την εξέταση. Χρησιμοποιείται χαμηλή δόση ακτινοβολίας, λιγότερη από μια απλή ακτινογραφία.

Η τιμή της εξέτασης επηρεάζεται από το ταμείο σας. Επικοινωνήστε σήμερα με τα κέντρα του Ομίλου και ενημερωθείτε αναλυτικά για τις τιμές των εξετάσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη απορία σας.

 • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάτω των 65 ετών που έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση
 • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που έχουν υποστεί ένα αυτόματο κάταγμα
 • Γυναίκες άνω των 65 ετών
 • Γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για παρατεταμένο χρόνο
 • Γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες ή λαμβάνουν ορμονοθεραπεία
 • Άνδρες με κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με οστική απώλεια
 • Άτομα με αυτόματα κατάγματα
 • Άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος

Τα κέντρα του Ομίλου Υγεία Πτολεμαΐδας εξυπηρετούν τους κατοίκους όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Κάτοικοι Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Βέροιας, Έδεσσας καθώς και όλης της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετούνται από τα κέντρα μας.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού σε 5 λεπτά! Άμεση ενημέρωση για τις διαθέσιμες εξετάσεις στο κέντρο της επιλογής σας.
Αποτελέσματα Εξετάσεων

Αποτελέσματα Εξετάσεων

Συνδεθείτε με ασφάλεια στην πλατφόρμα MyVue και δείτε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, εικόνες και πορίσματα.
Επιστροφή στην αρχήback to top